Балистички елек


Балистичките елеци се наменети за лична заштита на виталните делови на телото и се произведуваат во заштитно ниво IIA, II и IIIА според стандардот NIJ 0101.06 . За зголемена заштита, на предната и задната страна од балистичкиот елек се предвидени џепови за заштитни балистички плочи, со ниво на заштита III и IV, со димензија 250х300мм.

Балистичките елеци се произведени од напредни балистички материјали.
Ова придонесува да нема негативни ефекти од пукање под агол, вкрстено шиење не е потребно, така што флексибилноста останува максимална; влагата нема влијание на балистичките перформанси и траума ефектот е многу мал, помалку од 30 мм.

Овој вид на елеци е наменет за полицијата, безбедносните сили и анти-терористички групи да се заштитат од топчеста муниција, како и фрагменти и лушпи од експлодирани проектили и бомби. Тие се дизајнирани да се носат како над облека така и под облека.

Покривниот материјал (водоотпорна Cordura) е во различни бои и дезени, обезбедува маскирна заштита во видлива средина и во блиску видлив спектар од инфрацрвени бранови.

Доаѓаат во 4 популарни големини S-XXL. Нашите елеци се направени за употреба во тешка средина со солиден најлон/памук композитна покривка и лесно се вклопуваат во различни телесни форми со своите едноставни и безбедни чичек прилагодливи ленти на рамената и половината. Овие елеци се, со ниска цена да се добие разновидна заштита што е потребна во големите закани на животната средина.

Тежината на балистичките елеци зависи од видот на елекот и големината на заштитното подрачје.