Балистички шлем PASGT


Шлемот за лична заштита на копнени сили (PASGT) е специјално дизајниран за спроведување на законот за лична заштита. За таа цел, материјалите и производството се прилагодени да се понуди одлична отпорност на куршуми со минимална внатрешна траума. Шлемот е изработен од арамиден материјал и обезбедува лесна, стабилна заштита од балистички и фрагментациони проектили и други ниско енергетски закани.

PASGT шлемот е општо прифатен шлем, погоден за војската и полицијата за тактичка употреба.

PASGT шлемот го има истиот надворешниот облик, како американскиот војнички шлем, но се применети нови материјали и технологии, кои не само што ја зголемуваат неговата ефикасност, туку ја намалуваат неговата тежина.

 

Балистичка заштита

PASGT шлемот е во состојба да ги задоволи барањата на Стандандардот NIJ 0106.01 - ниво II и IIIA како и специфичните барања на.
 

Фрагментациона заштита

Заштита против фрагменти од V50 ≥ 450м/сек (1450 ft/sec) ÷ V50 ≥ 650m/sec (2150 ft/sec) според Stanag 2920 (17gr FSP) и Американскиот стандард MIL STD 662F.
 

Боја

Стандардна боја е црна, морнарско сина, маслинесто зелена и кафена. Повеќе други бои се достапни со посебна порачка, вклучувајќи и IRR завршна боја.
 

Додатоци

Додатоците вклучуваат: балистички визир, визир против фрагменти и визир против немири. Заштита за вратот. Разни опции на системи на влошки, покривки за шлемот, торбици за носење и значки или обележја. Многу висока фрагментациона заштита со V50 и над 2150 ft/sec (650 m/sec.)

 

helmets-psgt-01.jpg


helmets-psgt-02.jpg 

Главни карактеристики:

Заштита

V50 > 650 m/s (STANAG 2920),
Ниво IIIA (NIJ 0106.01)

Тежина

1450 ±50 гр

Големина

Прилагодлива, универзално прилагодлив систем, значи одговара на сите големини

Основен материјал

Арамид

Гаранција за балистичкиот материјал

5 години

Внатрешна опрема

Апсорбира удар; прилагодлива

Боја

Според барање

Заштитник за лице

Опционално

 

 

Боја:

helmets-psgt-03.jpg
                  Лист зелена         Маслинесто зелена         Црна                Море сина             Кафена

 

Обележување

Сите балистички шлемови ќе бидат обележани со строго почитување на барањата за обележување утврдени во NIJ 0106.01 стандардот.

Означувањето го вклучува следното: име на производителот, ниво на заштита, датум на изработка, големина, сериски број, модел на шлем и број на серија.

Ниво на заштита
NIJ 0101.06

Фрагменти
V50 (1.1 g)
Stanag 2920

 

Тип на куршум

 Тежина на
куршум (г)

Референтна брзина (m/s)

II 450 м/с 9mm Luger FMJ RN 8.0 398
.357 Magnum JSP 10.2 436
III A 650 м/с .44 Magnum SJHR 15.6 436
9 мм PARA FMJ RN 8.2 436
7,62x25 Tokarev FMJ 8.5 445