Ќебе за сузбивање на експлозија и Прстен за задржување на ударен бран


Ќебето за сузбивање на бомби и Прстенот за задржување на ударен бран се погодни за употреба во железнички станици, важни возови, аеродроми, автобуски терминали, трговски центри, пошти, неделни пазари, контролни соби на фестивали/ саеми и театри итн.
Тие се во употреба од страна на вооружените сили и полициските единици.

Прстенот за задржување на ударниот бран прв се поставува на работ околу осомничената бомба, а потоа се поставува и ќебето за сузбивање на бомби над Прстенот за задржување на ударниот бран и осомничената бомба, додека се чека преглед. Оваа комбинација ги сузбива фрагментационите празнења, како и ударниот бран. (Ќебе за сузбивање на бомби се користи во комбинација со Прстен за задржување на ударниот бран).

Детонацијата или експлозијата што треба да се случи, прстенот ја насочува силата на експлозијата нагоре и ќебето ги задржува повеќето од фрагментите создадени од страна на експлозијата, така што штетата на персоналот или имотот во просторот е значително намалена. Тоа обезбедува брза и ефикасна метода за справување со осомничените пакети.

Главни карактеристики

Ниво на заштита

V50>550-570 m/s (acc. Stanag 2920)
IIA (acc. NIJ 0101.04)

Балистички материјал

Арамид

Надворешна ткаенина (водоотпорна)

Cordura

Димензии на ќебе

1.5 x 1.5м

Димензии на прстен

0.5 x 2.0м

Тежина на ќебе

12-14 кг

Тежина на прстен

6-7 кг

Боја

Според барање

Гаранција за балистичкиот материјал

5 години

 

Blast-Suppression-Blanket.jpg